FLAVORE jest syntezą doznań doświadczanych podczas degustacji napoju, czy pożywienia. Tylko w ten sposób można świadomie cieszyć się pełnym doświadczeniem smakowym. Koncept flavore jest autorską metodą opisu kawy, wypracowaną przez naszego partnera, włoski instytut b.farm.
Na flavore kawy składa się kompozycja aromatów, ciało, czyli uczucie w jamie ustnej i smak, który odczuwamy na języku. Wszystkie aromaty naszych kaw biorą się z odmiany ziarna, rodzaju obróbki lub metody palenia. Nie stosujemy dodatków i olejków aromatyzujących, aby przekazać Ci w pełni naturalny produkt, esencję kawowych smaków.
AROMATY
Aromaty to wrażenia, które odbieramy węchem, zarówno przed spróbowaniem, jak i po wzięciu łyka kawy, retronosowo. Gama aromatów jest najszerszą i najbardziej złożoną w świecie kawy. Te pożądane to nuty miodu, karmelu, orzechów, tytoniu, cytrusów, kwiatów, owoców leśnych. Te, których nie powinno być w dobrej kawie to nuty orzechów ziemnych, dymu, zjełczałe, pleśniowe.
CIAŁO
Ciało kawy to odczucie dotykowe, to, jak kawa 'leży na języku’. Poszukujemy intensywnego ciała, świadczy ono o wysokiej jakości ziaren. Pożądane odczucia to miękość, syropowatość, aksamit i jedwab. Odczucie suche, cierpkie i ściągające świadczy negatywnie o kawie.
SMAK
Wrażenia smakowe to podstawowe smaki, odczuwane przez język. Z sześciu smaków podstawowych (słodki, gorzki, słony, kwaśny, gorzki i umami), w kawie skupiamy się na trzech: goryczce, kwasowości i słodyczy. Goryczka w niedużych ilościach jest przyjemna i pożądana, w zbyt dużej ilości może czynić kawę cierpką, czy wręcz mdłą. Kwas w kawie ma dwa oblicza. Pozytywna kwasowość to orzeźwiająca i lekka nuta, przypominająca tą z cytrusów, jabłek, wina, czy nabiału. Negatywna -kwaśność- wynika albo ze złej jakości ziaren, albo ze złego przygotowania kawy. Naturalna słodycz występuje w kawach wysokiej jakości, jednak w porównaniu z goryczką, czy kwasowością jest mniej intensywna- dlatego do espresso powinniśmy dodać odrobinę (ok. 2g) cukru.
Przy dobrej kawie warto zatrzymać się na chwilę i napić się jej świadomie, zwracając uwagę na pełne flavore. Wszystkie kawy Oriental Caffe przechodzą ocenę sensoryczną, prowadzoną przez członków SCA (Specialty Coffee Association). W dalszej części tego katalogu, przedstawiamy flavore naszych mieszanek.