Wszystko zaczęło się w latach 70., we Włoszech, ojczyźnie espresso. Wtedy właśnie powstały saszetki ESE- Easy Serving Espresso. Saszetka zawierająca 7g zmielonej i stamperowanej kawy, zamkniętej w papierowym filtrze. Początkowo miały usprawnić pracę biurową sekretarek parzących kawę dla wybrednych pracowników i klientów. Jednak łatwość i szybkość przygotowania espresso z saszetki spowodowała, że metoda trafiła do domów, kawiarni i restauracji.
Nowy rozdział w historii ESE postanowili napisać bracia Bonacchi, wraz z sąsiedzkim producentem ekspresów do kawy, Flytek Italia. Dostrzegli potencjał leżący w tej metodzie parzenia kawy. Miesiące testów, prób i błędów przyniosły efekt- saszetkę Cialde Ten.
Po pierwsze nie 7, a 10 gramów. Zwiększona ilość kawy pozwala na zaakcentowanie nut smakowych, które ciężko wydobyć z 7 gramów zmielonych ziaren. Dodatkowo, większa porcja pozwala zbudować ciało kawy, które ciężko osiągnąć standardową porcją. Po drugie prawdziwe 9 barów ciśnienia na wyjściu i 92 stopnie Celsjusza- optymalna siła, która pozwala wyciągnąć z kawy to co najlepsze. To spotkanie sensoryki i inżynierii pozwoliło osiągnąć esencję kawy i wydobyć z niej to co najlepsze – za każdym razem. Dzięki ekspresom Flytek, tworzonym ręcznie od podstaw w Toskanii i kawie Oriental Caffe, zbieranej i wypalanej z troską, starannością i rzemieślniczą pasją Cialde Ten to kawowe optimum, espresso godne mistrzów- baristów.
Gwarantujemy, że zakochasz się w głębi smaku kawy z saszetki Cialde Ten. Dzięki technologii zrodzonej z pasji, najlepsza kawa jest na wyciągnięcie ręki.